Catalunya, principal destí europeu de receptors d’esperma i òvuls

Els èxits de la reproducció assistida també tenen les seves escletxes legals. Un cas americà ha encès totes les alarmes: un home és pare de 150 fills. El seu secret: la donació d’esperma. Els metges alerten que un cas com aquest pot provocar l’endogàmia, és a dir, que dos fills del mateix pare es reprodueixin.

Un equip de 8 al dia ha investigat si aquest cas es podria donar a Catalunya, i la resposta és que sí. Tot i que el límit màxim de fills per donant és de sis, no hi ha un registre català ni espanyol que comptabilitzi aquestes donacions.

De fet, Catalunya s’ha convertit en els darrers anys en el principal destí europeu de receptors d’esperma i òvuls, cosa que ha fet augmentar el nombre de donants. En un període de sis anys s’ha multiplicat per deu el nombre de donants d’òvuls i per dos el de donants d’esperma.

En total, més d’11.000 nens han nascut a Catalunya per fecundació artificial.

Una de les motivacions per ser donant, i més en temps de crisi, pot ser l’econòmica: 50 euros per cada donació de semen i 900 euros per la donació d’òvuls. Unes sumes que poden representar un sobresou per a moltes persones.

En definitiva, l’augment descontrolat de les donacions de gàmetes podria tenir conseqüències molt perilloses, perquè podrien augmentar exponencialment els casos d’incest, i més tenint en compte que a Espanya el donant i el receptor són anònims.

N’hem parlat amb l’andròleg de l’Institut de Reproducció Cefer, David Marina Roncero, amb Elisenda Camps i Elisabet Isasi-Isasmendi.

Compartir Piular Whatsapp