Col·lectiu Praga: “La Constitució Espanyola no prohibeix que nosaltres ens expressem a través de referèndum”

Un grup de juristes del món acadèmic català s’han constituït avui en un grup anomenat Col·lectiu Praga per defensar que una consulta per a l’autodeterminació encaixa en el marc constitucional vigent. Josep Cuní ha entrevistat els coordinadors del col·lectiu,  Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB i Josep Maria Vilajosana, degà de la Facultat de Dret de la UPF.

Barceló ha explicat que tot i que “la Constitució Espanyola no prohibeix que nosaltres ens expressem a través de referèndum, tampoc ho permet expressament, per tant el que hem de fer és un exercici d’interpretació de la Constitució”. A més, ha assenyalat que “a la Constitució tenim un principi d’unitat però al costat d’aquest principi d’unitat tenim, en el primer article, que Espanya es declara un Estat social i democràtic de dret”. La catedràtica de Dret Constitucional creu que pel referèndum no cal reformar la Constitució, i que “estem fent una lectura legítima i constitucional”.

Vilajosana ha explicat que la interpretació del principi d’unitat com un principi absolut és sorprentent, ja que “mai hi ha hagut un principi absolut en la Constitució”. En definitiva, creu que cal que “evolucioni també la concepció de la democràcia.”

Compartir Piular Whatsapp