Santiago Niño-Becerra: “Espanya no pot ser rescatada com a país”

El catedràtic d’Economia de l’Institut Químic de Sarrià, Santiago Niño-Becerra, ha estat entrevistat aquesta nit per Josep Cuní.

Sobre el rescat europeu a Espanya, Niño-Becerra ha estat contundent: “Espanya no pot ser rescatada com a país. El que va succeir amb Grècia, Portugal i Irlanda, amb Espanya és irrepetible. Perquè té un volum d’economia que és deu vegades la grega. […] Espanya necessita ajuda en alguns sectors, com la banca. […] Són els de fora els que volen que ens rescatin.”

Sobre la situació de la banca espanyola, Niño-Becerra ha afirmat: “La banca si no té beneficis no pot pagar el seu deute. […] La banca espanyola està en una situació molt feble.” I ha afegit: “En el Banc d’Espanya hi ha professionals boníssims. Només veig dues possibilitats: la banca espanyola ha estat enganyant durant deu anys el Banc d’Espanya, perquè la banca espanyola té uns professionals boníssims, i seria de jutjat de guàrdia, o bé el Banc d’Espanya ha detectat els problemes de la banca i algú li ha dit que no ho digui.”

Davant la situació límit de la banca espanyola, Niño-Becerra ha estat clar: “La banca se salvarà a base de deute públic. No hi ha alternativa. El més horrorós que podria passar ara és que un banc fes fallida, només un, generaria pànic generalitzat. […] Un banc no pot fer fallida i que hi hagi cua davant de les oficines.” I s’ha mostrat pessimista: “Jo crec que hi haurà intervencions de bancs. Hi haurà immobilitzacions de dipòsits, ningú perdrà res, però hi haurà limitacions de dipòsits i despeses. Això pot passar entre el juliol i l’octubre.”

Segons Niño-Becerra, el deute privat és el problema:  “L’única veritat és que s’han fet bestieses per continuar creixent. Perquè si no s’haguessin fet aquestes bestieses no s’hagués crescut, i el problema és que s’ha crescut a base de deute.” El catedràtic ha apuntat la solució: “S’ha de reduir el deute privat. S’han de fer quites, no hi ha una altra solució. S’ha de baixar un 30-40% del deute privat. […] Jo crec que el deute privat no es pot pagar.” I ha afegit: “La posada en marxa de la unió bancària europea tindrà conseqüències. Tots, de mitjana, ens empobrirem. Ara, sortirem de la crisi.”

Finalment, Niño-Becerra considera que Espanya no pot tornar a la pesseta: “Si Espanya tornés a la pesseta seria un desastre. Si Espanya tornés a la pesseta els preus pujarien un 40%.”

Pots comentar l’entrevista a través de Facebook i Twitter.

 

 

 

Compartir Piular Whatsapp